Transport (zarówno lądowy, jak i morski oraz powietrzny), jest wymagającą i skomplikowaną gałęzią biznesu. Obłożony jest wieloma regulacjami oraz zasadami przewozu towarów. Szczególnie trudny jest jednak transport produktów świeżych oraz mrożonych – wiąże się z koniecznością zachowania nieprzerwanego łańcucha chłodniczego. Co to oznacza dla przewoźników?

Urządzenia w chłodniczym łańcuchu dostaw
Zróżnicowanie temperatur, w których muszą być przechowywane produkty spożywcze
• Mleko pasteryzowane, świeży nabiał, masło: +6o C
• Mleko sterylizowane UHT: warunki otoczenia, maksymalnie +25o C
• Lody: maksymalnie do -22o C
• Ser żółty i sery wędzone: +10o C.
Podobne różnice występują w przypadku każdej grupy produktów spożywczych. Szczególne obostrzenia dotyczą mrożonek, które muszą mieć zachowaną temperaturę przynajmniej -18o C podczas całego łańcucha chłodniczego.
Co chłodniczy łańcuch dostaw oznacza dla operatora logistycznego?
Przede wszystkim, jak już zostało wspomniane, zaopatrzenie się w cały sprzęt umożliwiający i ułatwiający przechowywanie oraz transport. Kluczowe są między innymi systemy monitorowania i zarządzania energią elektryczną, monitoring temperatury i wilgoci, zabezpieczenia i systemy przeciwpożarowe oraz systemy i urządzenia chłodnicze. Nie wolno zapominać także o pracownikach oraz zapewnieniu im specjalistycznej odzieży oraz obuwia.
Należy przy tym pamiętać o szczególnym ryzyku – nieprzystosowanie się do zasad obowiązujących w chłodniczym łańcuchu dostaw wiąże się ze stratami i koniecznością utylizacji zepsutych produktów spożywczych.
Jesteś producentem urządzeń oraz systemów wspierających chłodniczy łańcuch dostaw oraz transport produktów w temperaturze kontrolowanej? Nie może Cię zabraknąć na jedynych w Polsce targach chłodniczych łańcuchów dostaw – ColdChain Poland! Już dziś zapytaj o możliwość zaprezentowania swojej oferty ponad 7000 przedstawicielom branży spożywczej.