Mrożonki to jeden z podstawowych typów produktów w kuchni chyba każdego z nas. Wokół nich powstało również bardzo dużo mitów, które są często powtarzane i utrwalane. Postanowiliśmy się z nimi zmierzyć i przedstawić najpopularniejsze fakty i mity na temat mrożonek.

MIT: Mrożonki pozbawione są wszelkich wartości odżywczych
Taki wniosek można wysnuć, patrząc na produkty po rozmrożeniu – tracą one wówczas swój kolor, objętość i jędrność.
FAKT: Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów utrwalania żywności
W procesie mrożenia produkty tracą od 10 do 30 procent swoich wartości odżywczych. Czy to dużo? Inne popularne metody jak np. suszenie, solenie, wędzenie czy zagęszczanie wiążą się z większą utratą witamin czy minerałów. Prawdą natomiast jest, że smak takich produktów zwykle nie dorównuje smakowi świeżych owoców czy warzyw. Z tego powodu też szefowie kuchni niechętnie się na nie decydują.
MIT: Mrożone produkty nie mają daty ważności
Ten popularny mit związany jest z istotnym wydłużeniem przydatności do spożycia mrożonych produktów. Zwykle wychodzimy z założenia, że mogą one w zamrażarce leżeć miesiącami i nic im nie będzie.
FAKT: Mrożone produkty mają swoje terminy ważności
Co więcej – te terminy są zróżnicowane w zależności od rodzaju produktu. W przypadku warzyw i owoców to czas od pół roku do roku. Najdłużej może się mrozić wołowina – aż rok. Najkrócej – mięso mielone – 3 miesiące. Warto więc przed mrożeniem zapisywać na opakowaniach datę rozpoczęcia tego procesu.
MIT: Mrozić można wszystkie produkty spożywcze
Skoro wiemy, że mrożenie nie pozbawia produktów wszystkich wartości odżywczych oraz że mają one swoje terminy ważności, to pozostaje już tylko mrozić wszystko, co może się zepsuć, a chcemy spożyć w przyszłości.
FAKT: Są produkty, których mrozić się nie powinno
Niewskazane jest mrożenie owoców i warzyw o dużej objętości wody, np. arbuzów, ogórków, pomidorów czy sałaty. Oprócz tego nie mrozimy również napojów gazowanych, nabiału, jajek (zarówno surowych, jak i ugotowanych), ugotowanych ziemniaków, kaszy i ryżu.
MIT: Przewożone produkty mogą mieć dowolną temperaturę poniżej zera stopni Celsjusza
Skoro w domowej zamrażarce nie ustawiamy różnych poziomów temperatur, to w transporcie (zarówno w użytku prywatnym, jak i hurtowym) także nie ma konieczności zwracania uwagi na szczegółową temperaturę przewożonych produktów.
FAKT: Każda grupa produktów wymaga innych warunków przewozu
Jedną z podstawowych zasad mrożenia produktów jest fakt, że można mrozić je tylko raz. Jeśli zamrożony produkt ulegnie rozmrożeniu, to nie nadaje się on już do ponownego zamrożenia. Z tego powodu wszystkie transportowane produkty muszą spełniać specjalne wymagania dotyczące temperatury. Dotyczy to zarówno produktów świeżych, które trzeba utrzymać w idealnym stanie do momentu dostarczenia towaru, jak i tych mrożonych.
Niemal wszystkie produkty prezentowane na targach WorldFood Poland wymagają specjalnych warunków transportu. W odpowiedzi na tę potrzebę powstał specjalny sektor – ColdChain Poland, czyli Targi Chłodniczych Łańcuchów Dostaw i Logistyki w Temperaturze Kontrolowanej. Dowiedz się więcej na temat możliwości uczestnictwa w targach pisząc na adres e-mail lukasz@coldchainpoland.pl oraz odwiedź stronę targów: http://coldchainpoland.pl